Kociewska książka kucharska
Podręczna wedle odmian pór roku i zwyczaju spisana

Bernardinum
Kociewska książka kucharska
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
39,00 PLN
Nasza cena
28,35 PLN
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł

Przez wieki ludzie wędrowali ciekawi świata, czy też gnani żądzą zysku albo wojennej sławy. Szli na krańce świata, niosąc Chrystusa. Szli, szukając ocalenia przed prześladowaniem. Nieśli też przy okazji z miejsca na miejsce, z południa na północ, ze wschodu na zachód, a i odwrotnie, swoją wiedzę o jedzeniu, swoje potrawy, smaki i produkty. Morzem i lądem wędrowały kartofle, kawa, herbata czy równie ważne jak sól i cukier przyprawy. W tej książce kucharskiej przypomina się to, co dawniej na Kociewiu jadano i to, co dzisiaj trafia na stoły ku uciesze podniebień i żołądków, z nadzieją, że mimo nowinek i postępującego uniwersalizmu wiele naszych potraw przetrwa. Nikogo nie musimy udawać. Jesteśmy częścią tej krainy, naszej krainy, Kociewia. Jej solą. Potrawy i ich przygotowanie w tej książce pokazujemy nie z powodu mody, lecz jako ważną część naszej regionalnej kultury.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2008
  • Format: 17.0x24.0cm
  • Oprawa: Twarda
  • Tytuł: Kociewska książka kucharska
    Podtytuł: Podręczna wedle odmian pór roku i zwyczaju spisana
    Autor: Grzyb Andrzej
    Wydawnictwo: Bernardinum
    ISBN: 9788373805927
    Języki: polski
    Rok wydania: 2008
    Ilość stron: 272
    Format: 17.0x24.0cm
    Oprawa: Twarda
    Waga: 0.56 kg

    Recenzje