Riesling i tapasy. O niezwykłych połączeniach jedzenia i wina na szlakach Europy
Ta książka obudzi w tobie nie tylko głód i pragnienie, ale również chęć udania się w podróż szlakami opisanymi przez autora.
Tomasz Prange-Barczyński zabiera nas do tradycyjnych krajów winiarskich, takich jak Włochy czy Francja, ale też m.in. do Grecji, Niemiec czy na Bałkany. Opowiada o silvanerach najlepszych do szparagów, o weneckich cicchetti popijanych prosecco, a nawet o łączeniu pieczonej ośmiornicy z pét-natami w małej winiarskiej piwniczce na Morawach.
Riesling i tapasy. O niezwykłych połączeniach jedzenia i wina na szlakach Europy to historia o uniesieniach, jakich autor doświadczył w winiarniach, restauracjach, tawernach, a niekiedy prostych barach – czyli o epifaniach stołu.
Znajdziesz tutaj indeks odmian win zawierający propozycje najlepszych połączeń kulinarnych!
Kraj produkcji: Polska
Producent:
Pascal
Zapora 25
43-382 Bielsko-Biała (Polska)
tel: 338282888
email: pascal@pascal.pl
Szczegóły
Autor: Tomasz Prange-Barczyński
Wydawnictwo: Pascal
Kod paskowy: 9788383171715
ISBN: 978-83-8317-171-5
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 368
Format: 16.5x23.5 cm
Oprawa: Miękka