Surowe i gotowane
Aletheia
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
Nasza cena
36,71 PLN
Oszczędzasz 33%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł
Etnolog i antropolog Claude Lévi-Strauss (1908-2009), jeden z najsłynniejszych w XX wieku intelektualistów francuskich, znany jest przede wszystkim jako współtwórca strukturalizmu. W jego dorobku są jednak także prace o bardziej empirycznym charakterze jak właśnie niniejszy tom, pierwszy z nieznanej dotąd w języku polskim czterotomowej serii "Mythologiques" (1964-1971). Autor analizuje prawie dwieście (spośród ośmiuset w całej serii) mitów południowoamerykańskich Indian, które skupiają się wokół spraw "kuchni". Nie są to jednak zwykłe badania etnologa nad kulturą materialną. Przez "kuchnię" badacz dociera do fundamentalnych kwestii egzystencji Indian i człowieka w ogóle. Podstawową opozycją rozważaną w całej jej złożoności obecnej w tych mitach jest relacja natura-kultura. Lévi-Strauss prowadzi w tym tomie "analizę strukturalną", wydobywając inną logikę ludów "pierwotnych" i przestrzegając przed etnocentryzmem. Obok tej "innej logiki" tom urzeka też inną, często oszałamiającą wyobraźnią mitotwórczą Indian. Literackie walory tego dzieła (i całej serii) splatają się z próbą zbudowania mathesis universalis ludzkiej kultury.
Szczegóły
Autor: Levi-Strauss Claude
Wydawnictwo: Aletheia
ISBN: 9788361182467
Tytuł oryginału: Le cru et le cuit. Mythologiques
Język oryginału: francuski
Tłumacz: Falski Maciej
Języki: polski
Rok wydania: 2010
Ilość stron: 382
Format: 11.4x02.1cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.43 kg
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Pamiętniki
Iskry
Pocałunek Archanioła Tom 2
Dwójka bez sternika
Historia dzieciństwa
Aletheia
Kulturowa historia alkoholu
Aletheia
Słonimski
Heretyk na ambonie
Heretyk na ambonie
W.A.B.
Zielone oczy
Universitas
Ekologia w budownictwie
Dolnośląskie Wydawnictwo Edukacyjne