Kuchnia lwowska
Zysk i S-ka
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
Nasza cena
20,11 PLN
Oszczędzasz 33%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł
Lwów miasto legenda jak żadne inne polskie miasto ma zawsze w sobie wiele różnorodnych znaczeń. Miasto różnorodnych kultur Polaków, Ukraińców, Żydów i Ormian. Miasto najwierniejsze z wiernych Rzeczypospolitej, którego symbolem jest cmentarz Orląt Lwowskich. Miasto nauki i kultury ze znaną na całym świecie lwowską szkołą matematyczno-logiczną, z wciąż zachwycającymi piosenkami i filmami. Jest też Lwów miastem o interesującej i oryginalnej kuchni niepowtarzalny smak łączący smaki Kresów ze smakami Korony. Książka wskrzesza stare lwowskie tradycje kucharskie, opisuje zamiłowanie mieszkańców do biesiad, jak i przekazuje starannie przechowywane przepisy przywracające smak dawnego Lwowa.
Zapraszam do lektury dosyć nietypowej książki kucharskiej. W trakcie wieloletnich poszukiwań naszych dawnych smaków wpadło mi w ręce siedem perełek kuchni lwowskiej. Są to zeszyciki z zapisanymi przepisami. Pierwszy, skrzętnie notowany przez rodzinę państwa Leńków z Lwowa, pochodzi z roku 1914. Kolejne, datowane na lata 1918, 1919, 1934, 1938 i dwa bez dat, są doskonałymi przewodnikami po ówczesnych specjałach kulinarnych Lwowa. Najprawdopodobniej autorka owych notatek nie jest twórcą zamieszczonych w tej książce przepisów. Przekazane są tam kulinarne dzieje rodziny i zbiór ten należy traktować bardziej jako pewien sposób przekazu dobrych obyczajów gastronomicznych.
Zapraszam do lektury dosyć nietypowej książki kucharskiej. W trakcie wieloletnich poszukiwań naszych dawnych smaków wpadło mi w ręce siedem perełek kuchni lwowskiej. Są to zeszyciki z zapisanymi przepisami. Pierwszy, skrzętnie notowany przez rodzinę państwa Leńków z Lwowa, pochodzi z roku 1914. Kolejne, datowane na lata 1918, 1919, 1934, 1938 i dwa bez dat, są doskonałymi przewodnikami po ówczesnych specjałach kulinarnych Lwowa. Najprawdopodobniej autorka owych notatek nie jest twórcą zamieszczonych w tej książce przepisów. Przekazane są tam kulinarne dzieje rodziny i zbiór ten należy traktować bardziej jako pewien sposób przekazu dobrych obyczajów gastronomicznych.
Szczegóły
Autor: Fiedoruk Andrzej
Wydawnictwo: Zysk i S-ka
ISBN: 9788375062021
Języki: polski
Rok wydania: 2010
Ilość stron: 352
Format: 15.5x23.5cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.64 kg
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Kuchnia podlaska
Zysk i S-ka
Smak Rosji Zakąski do wódki
Retman
Kresowy tygiel kulinarny
Kuchnia białoruska
Kuchnia białoruska
Zysk i S-ka
Kresowa Atlantyda Tom 1
Historia i mitologia miast kresowych
Historia i mitologia miast kresowych
MS Wydawnictwo