Kuchnie regionalne Mazury

KDC Klub dla Ciebie
Kuchnie regionalne Mazury
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
9,70 PLN
Nasza cena
6,95 PLN
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł

Kuchnia mazurska mieści w sobie dwie różniące się nieco między sobą tradycje kulinarne, warmińską i mazurską. Na Warmii chętnie jadano zupy fasolowe, grochowe, kapuśniaki na wędzonce. Na Mazurach z kolei często podawano żurek, czerninę z podrobami oraz wszelkiego rodzaju zupy rybne. Potrawy kuchnii mazurskiej są ściśle związane z porami roku: wiosną spożywa się szczaw i pierwsze warzywa, czyli wszystko to, co można zebrać na łące i w ogrodzie. Jesienią i zimą dominuje dziczyzna i przechowywane w spiżarniach i piwnicach smakołyki: dżemy, powidła, suszone grzyby i jabłka.


Szczegóły

  • Rok wydania: 2010
  • Format: 17.0x24.0cm
  • Oprawa: Twarda
  • Tytuł: Kuchnie regionalne Mazury
    Autor: Hańska Magdalena
    Wydawnictwo: KDC Klub dla Ciebie
    ISBN: 9788325803551
    Język oryginału: polski
    Języki: polski
    Rok wydania: 2010
    Ilość stron: 80
    Format: 17.0x24.0cm
    Oprawa: Twarda
    Waga: 0.37 kg

    Recenzje