Smaki dwudziestolecia
Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety

Wydawnictwo Naukowe PWN
Smaki dwudziestolecia
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
78,10 PLN
Nasza cena
71,02 PLN
Oszczędzasz 10%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 53,62 zł

Książka zabiera czytelników w podróż po międzywojennej Polsce, w której ważnym zmianom politycznym i gospodarczym towarzyszyły przeobrażenia w formach życia towarzyskiego i kulturze jedzenia. Autorka Maja Łozińska w barwny sposób pisze o tych przemianach, pokazuje modne luksusowe restauracje, kawiarnie literackie i cukiernie, a także podmiejskie spelunki i wiejskie gospody. Opowiada o handlu artykułami spożywczy mi, o sklepach kolonialnych i wiejskich jarmarkach, o co dziennym stole i eleganckich przyjęciach, o słynnych smakoszach i o autorach kulinarnych przepisów. Smakowitą opowieść ubarwiają fragmenty wspomnień, liczne anegdoty, a także ciekawe, wcześniej nie publikowane zdjęcia archiwalne oraz reprodukcje malarstwa. Maja Łozińska zajmuje się historią życia codziennego i obyczaju w dawnej Polsce, przede wszystkim w XIX wieku i w okresie międzywojennym. Studiuje listy, wspomnienia, pamiętniki, poradniki i archiwa prasowe. Wraz z mężem Janem Łozińskim (autorem doboru ilustracji w tej książce) opublikowała między innymi Wokół kuchni i stołu, Bale i bankiety Drugiej Rzeczpospolitej, Narty - Dancing - Brydż, W przedwojennej Polsce. Życie codzienne i niecodzienne oraz W ziemiańskim dworze.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2011
  • Format: 16.8x24.0cm
  • Oprawa: Twarda
  • Tytuł: Smaki dwudziestolecia
    Podtytuł: Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety
    Autor: Maja Łozińska
    Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
    ISBN: 9788301167493
    Języki: polski
    Rok wydania: 2011
    Ilość stron: 184
    Format: 16.8x24.0cm
    Oprawa: Twarda
    Waga: 0.7 kg

    Recenzje