Zapach świeżych malin
Wydawnictwo Naukowe PWN
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
Nasza cena
23,98 PLN
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł
Smakowite opowieści o życiu wielokulturowej społeczności nadwiślańskiego miasteczka Nieszawa, którego tradycję od wieków współtworzyli Polacy, Żydzi i Niemcy.
Autorka zajrzała do kuchni nieszawskich gospodyń, wysłuchała relacji o przedwojennej przeszłości i ułożyła w całość barwne historie rodziny oraz znajomych, wplatając w nie oryginalne przepisy kuchni polskiej, kresowej, niemieckiej i koszernej.
Ta porywająca lektura zaprasza do czasów, kiedy zapach chleba z opalanej drewnem piekarni unosił się nad miastem, a przygotowania do marcowych imienin wuja Jana rozpoczynały się wczesną jesienią, bo pani domu musiała zamarynować grzybki, usmażyć gruszki w słodko-kwaśnym syropie i zapeklować mięso. Dawne gospodynie wykazywały się wielką pomysłowością oraz zaradnością, potrafiły przygotować wykwintne potrawy z najprostszych składników.
Pełną smaków i zapachów opowieść ilustrują niepowtarzalne archiwalne fotografie.
Krystyna Wasilkowska-Frelichowska jest zagorzałą regionalistką, zakochaną w rodzinnych Kujawach, a także zwolenniczką prostej polskiej kuchni z zamiłowaniem do smażenia powideł i konfitur. Od kilku dekad pełni funkcję prezesa Towarzystwa Miłośników Nieszawy, jest również redaktorką lokalnego magazynu Głos Nieszawski. Wraz z grupą przyjaciół wydała trzy tomy Nieszawskiego kalejdoskopu swoistego silva rerum. Uwielbia podróże!
Autorka zajrzała do kuchni nieszawskich gospodyń, wysłuchała relacji o przedwojennej przeszłości i ułożyła w całość barwne historie rodziny oraz znajomych, wplatając w nie oryginalne przepisy kuchni polskiej, kresowej, niemieckiej i koszernej.
Ta porywająca lektura zaprasza do czasów, kiedy zapach chleba z opalanej drewnem piekarni unosił się nad miastem, a przygotowania do marcowych imienin wuja Jana rozpoczynały się wczesną jesienią, bo pani domu musiała zamarynować grzybki, usmażyć gruszki w słodko-kwaśnym syropie i zapeklować mięso. Dawne gospodynie wykazywały się wielką pomysłowością oraz zaradnością, potrafiły przygotować wykwintne potrawy z najprostszych składników.
Pełną smaków i zapachów opowieść ilustrują niepowtarzalne archiwalne fotografie.
Krystyna Wasilkowska-Frelichowska jest zagorzałą regionalistką, zakochaną w rodzinnych Kujawach, a także zwolenniczką prostej polskiej kuchni z zamiłowaniem do smażenia powideł i konfitur. Od kilku dekad pełni funkcję prezesa Towarzystwa Miłośników Nieszawy, jest również redaktorką lokalnego magazynu Głos Nieszawski. Wraz z grupą przyjaciół wydała trzy tomy Nieszawskiego kalejdoskopu swoistego silva rerum. Uwielbia podróże!
Szczegóły
Autor: Wasilkowska-Frelichowska Krystyna
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
Seria: Historie ze smakiem
Kod paskowy: 978830116896401
ISBN: 9788301168964
Języki: polski
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 256
Format: 16.5x23.8cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.45 kg
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Dave Barry przedstawia przewodnik po facetach
niebieska studnia
Ślady Winny niewinny
Wilga
Pies musi wystrzelić
Świat Książki
Sztuka umiaru
Czarna Owca
Kim jest ta dziewczyna?
Albatros
Apetyczna panna Dahl
Filo
Etyka w modzie czyli CSR w przemyśle odzieżowym
em pe studio design