Historia żywności
Jak żywność zmieniała świat
Aletheia
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
Nasza cena
47,72 PLN
Oszczędzasz 26%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł
Jeść to zaznawać przyjemności lub cierpienia. Żadna inna sfera ludzkich doznań fizycznych nie jest tak dotkliwie dwoista. Niewłaściwe odżywianie się czy wprost głód to najwięksi ludobójcy w dziejach człowieka. Ludzkość od dziesięciu mileniów z okładem spożywa (także w dosłownym sensie) owoce największej rewolucji w swoich dziejach: narodzin rolnictwa. Za tą cywilizacyjną zmianą poszły przemiany gospodarcze, społeczne, polityczne, a nawet obyczajowe. O tym wszystkim, o kilku tysiącach lat światowej historii człowieka, pisze autor tej książki, australijski profesor historii (ur. 1943).
Przedstawia technologiczny rozwój produkcji żywności i jego wpływ na kształt tych przemian. Dowiadujemy się na przykład, że to, co nazywamy kuchnią (jak kuchnia chińska czy francuska), a więc pewien styl przygotowywania potraw, jest raczej wytworem czasów ubóstwa niż wyrafinowania wyższych sfer. Higman śledzi też społeczny i gospodarczy kontekst religijnych tabu żywieniowych czy świeckich zasad odżywiania się, diet opartych na określonym rozumieniu zdrowia. Najwięcej uwagi poświęca czasom najnowszym, uważając, że jest to okres nieporównywalny z żadnym innym w kulturowej historii produkcji i użytkowania żywności. Ten wykład dziejów świata ujętych od tak specyficznej strony, choć zwięzły i rzeczowy, jest nie tylko strawny, lecz stanowi prawdziwie wykwintną food for thought.
Szczegóły
Podtytuł: Jak żywność zmieniała świat
Autor: B.W. Higman
Wydawnictwo: Aletheia
ISBN: 9788361182924
Tłumacz: Kunicka Anna
Języki: polski
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 408
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.448 kg
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Modele równań strukturalnych
Teoria i praktyka
Teoria i praktyka
Wydawnictwo Naukowe PWN
Język hiszpański dla zaawansowanych
Wiedza Powszechna
Niewidoczni akademicy
Prószyński i S-ka
Statystyczna analiza danych z wykorzystaniem programu R
Wydawnictwo Naukowe PWN
Historia kuchni
Aletheia
Historia literatury hiszpańskiej
Wydawnictwo Naukowe PWN
Wyprawa w głąb Interioru
W.A.B.
Józef Piłsudski. Marzyciel i strateg
Zysk i S-ka