Energia w żywności i żywieniu
Energia jest fundamentalnym kryterium racjonalizacji żywienia człowieka które powinno opierać się na dopasowaniu kaloryczności całodziennej racji pokarmowej do potrzeb bytowych i wydatków energetycznych jakie organizm ponosi w związku z codziennym funkcjonowaniem w środowisku. W problematyce bioenergetyki żywienia występuje swoisty dualizm w tym samym bowiem czasie kiedy znaczna część mieszkańców naszego globu głoduje lub z racji dużych obciążeń wysiłkowych ma trudności z zaspokojeniem swego zapotrzebowania energetycznego inni cierpiący na nadwagę i otyłość poszukują sposobów na ograniczenie kaloryczności spożywanych pokarmów.
Polska należy do państw w których częstość występowania otyłości ma wyraźną tendencję wzrostową dlatego w 2006 roku ustanowiono Narodowy Program Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej który przewiduje w latach 20072016 realizacją wielu kompleksowych działań mających ograniczyć występowanie w naszym społeczeństwie nadwagi i otyłości. Wychodząca naprzeciw tej inicjatywie książka „Energia w żywności i żywieniu” stanowi kolejny dziewiąty już tomik Biblioteczki Olimpijskiej adresowanej przede wszystkim do nauczycieli i uczniów szkół średnich zainteresowanych udziałem w Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Szczegóły
Autor: Gawęcki Jan (red.), Jeszka Jan (red.)
Wydawnictwo: Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
ISBN: 9788371605772
Rok wydania: 2010
Ilość stron: 132
Oprawa: broszura