Kucharz doskonały
Kucharz doskonały. Pożyteczny dla zatrudniających się gospodarstwem.
Okazując sposób poznawania, rozbierania i sporządzania różnego rodzaju mięsiwa, ryb etc. Przy tym naukę dając przezorną o mocy, czyli wyśmienitości warzywa i ziół oraz o wyborze i onychże używaniu,Tudzież robienia Wódek, Likworów, Syropów, Ciast i Cukrów.
Z francuskiego przetłumaczony i wielą przydatkami pomnożony przez Woyciecha Wielądka.
Całość prezentuje ponad 700 przepisów.
Autor swoje dzieło podzielił na dwie części. W pierwszej części zawarł przepisy na zupy, dania z wołowiny, skopowiny skop - kastrowany baran, cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i dziczyzny. Część druga zawiera przepisy na różnego rodzaju ryby morskie i rzeczne, jarzyny, potrawy z jaj, masło, ser i mleko, śmietany, naleśniki i pączki, pasztety i ciasta, zaprawy, pieczywo, sosy, komputy, konfitury, syropy i wódki.
Reprint wydania z 1786 r. Zbiór 700 przepisów kulinarnych i słownik terminów kuchennych. Poprzedzają je uwagi o produktach dostępnych w danych porach roku i przykładowe jadłospisy. Książka składa się z dwóch części. W pierwszej oprócz potaziów, przepisy na dania mięsne z wołowiny, baraniny, cielęciny, wieprzowiny, jagnięciny, drobiu i dziczyzny. W drugiej rozdziały poświęcone rybom morskim i rzecznym oraz jarzynom, potrawom z jaj, nabiału, ciastom i ciastkom, dodatkom, sosom, a także deserom, konfiturom, syropom i wódkom. Przedruk metodą fotooffsetową, oprawa twarda: zielona ekoskóra, tłoczenia, garby na grzbiecie, zadrukowana wyklejka.
Szczegóły
Autor: Wojciech Wielądko
Wydawnictwo: Graf-ika
Kod paskowy: 9788361889168
ISBN: 978-83-61889-16-8
Rok wydania: 2009
Ilość stron: 422
Format: 14.5 x 21.0 cm
Oprawa: twarda
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Gotuj szybko i łatwo
Książka zwyciężczyni programu MasterChef