Historia smaku
Carta Blanca
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
Nasza cena
39,95 PLN
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł
Skąd pochodzi pomidor Jaka przyprawa była niegdyś cenniejsza niż złoto Co wspólnego mają ze sobą seks i czekolada Jakie warzywo przyczyniło się do wybuchu rewolucji
Podróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki. Bryan Bruce poszukuje źródeł powstania czekolady w Meksyku, uczy się, jak przyrządzać najprawdziwszą nowoorleańską jambalayę z sosem Tabasco, przekonuje się, czy transylwański sos czosnkowy chroni przed wampirami. Te poszukiwania ilustruje kilkadziesiąt kolorowych fotografii.
Szczegóły
Autor: Bruce Bryan
Wydawnictwo: Carta Blanca
Seria: BIEGUNY
ISBN: 9788377052136
Tytuł oryginału: A Taste of History
Język oryginału: angielski
Tłumacz: Kleszcz Ewa
Języki: polski
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 200
Format: 20.5x24.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 0.86 kg
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Gringo wśród dzikich plemion
Zysk i S-ka
Sushi i cała reszta
Wszystkie smaki Japonii
Wszystkie smaki Japonii
Dom Wydawniczy PWN
Dwudziestolecie międzywojenne Tom 1 Arystokracja
Edipresse Polska