Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących
Przewodnik po dzikich roślinach jadalnych i przepisy na pyszne dania z pędów, liści, chwastów, nasio

Vivante
Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
49,90 PLN
Nasza cena
38,05 PLN
Oszczędzasz 24%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł

Książka, na którą czekali wszyscy fani Łukasza Łuczaja! Fenomenalny przewodnik po świecie jadalnych roślin, prosto od syna światowej guru surowego żywienia, Victorii Boutenko. Siergei Boutenko odkrywa przed czytelnikiem korzyści zdrowotne nowego trendu w żywieniu, który szturmem zdobywa salony i prestiżowe restauracje. Zbieractwo i wykorzystywanie do przygotowywania posiłków tego, co rośnie w naszych ogródkach, pobliskich lasach czy przy polny ścieżkach, to nie tylko zdrowa, ale i smaczna pasja, która dodatkowo pomaga planecie, wpisując się w trend zero waste. W tym bogato ilustrowanym przewodniku znajdziesz wszystkie wskazówki niezbędne do tego, aby zidentyfikować, zebrać i przyrządzić 60 jadalnych dzikich roślin, które rosną tuż niedaleko. Autor przedstawia podstawowe zasady bezpiecznego zbierania dzikiej żywności, omawia trujące rośliny, protokół identyfikacji jadalnych roślin, etykietę ich zbierania i metody konserwacji, które pozwalają ją przechowywać i dłużej cieszyć się jej zdrowotnymi aspektami. Znalazło się tu także 67 przepisów na niezwykle odżywcze zielone koktajle, sałatki, dressingi do sałatek, pasty, krakersy, dania główne, soki i słodycze, które przygotujesz z chwastów, jagód, korzonków i liści oferowanych przez inspirujący świat flory łąk, lasów i trawników. Oszczędność pieniędzy, ekonomiczna samowystarczalność, zdrowszy tryb życia i niepowtarzalne doznania smakowe to tylko niektóre z trwałych korzyści wypływających z żywienia się lokalnymi dzikimi roślinami jadalnymi. Zainspiruj się poszukiwaniami Siergieja Boutenko i odkryj, że twoje najbliższe podwórko jest pełne darmowego, zdrowego jedzenia! O autorze: Siergei Boutenko Kiedy Siergei Boutenko miał 13 lat, rodzice zabrali go na szlak Pacific Crest, ciągnący się przez 4264 km z Meksyku do Kanady. Podczas wędrówki kilkukrotnie doświadczyli głodu i zostali zmuszeni, by nauczyć się zbierać dzikie rośliny jadalne w celu utrzymania się przy życiu. Spożywanie takiej żywności przez 6 miesięcy poprawiło zdrowie całej rodziny i pomogło z sukcesem zakończyć wyprawę. Umiejętności zdobyte podczas tej wyprawy zainspirowały Siergeja do dalszego wprowadzania dzikich roślin do codziennej diety. Z chęcią dzieli się on swoją wiedzą i wiele podróżuje po całym świecie, prowadząc seminaria na temat zbierania dzikich roślin i zdrowego stylu życia. Prowadzi również stronę internetową, udziela się w mediach społecznościowych oraz stworzył pierwszą aplikację dotyczącą dzikich roślin jadalnych.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2016
  • Format: 14.5x20.5cm
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
  • Tytuł: Dzika spiżarnia czyli zbieractwo dla początkujących
    Podtytuł: Przewodnik po dzikich roślinach jadalnych i przepisy na pyszne dania z pędów, liści, chwastów, nasio
    Autor: Sergei Boutenko
    Wydawnictwo: Vivante
    ISBN: 9788365442468
    Tytuł oryginału: Wild Edibles: A Practical Guide to Foraging, with Easy Identification of 60 Edible Plants and 67 Rec
    Tłumacz: Szelichowska-Kiziniewicz Marta
    Języki: polski
    Rok wydania: 2016
    Ilość stron: 272
    Format: 14.5x20.5cm
    Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
    Waga: 0.445 kg

    Recenzje