Polska Nasza kuchnia w nowej odsłonie
Egmont
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
Nasza cena
50,18 PLN
Oszczędzasz 29%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł
"Polska" proponuje rewolucję w gotowaniu i kulinarną podróż przez polskie dania i ludowe tradycje.
Zuza Zak zaprasza do swojej polskiej kuchni, proponując inspirujące podejście zarówno do potraw znanych od dawna, jak i do nowych składników. Sałatka jarzynowa z krabem i pierogi ze szpinakiem i kaszą, bigos z dziczyzną, drinki z krupniku i żubrówki, staroświeckie pączki z konfiturą z róży...
Te magiczne przepisy przedstawione są na tle historii Polski, jej malowniczych krajobrazów i wciąż zmieniających się ludzi.
To zachwycająca, oryginalna, nowa polska kuchnia.
Zuza Zak, która jako dziecko wyjechała do Wielkiej Brytanii, ma wciąż w pamięci polskie krajobrazy i potrawy przyrządzane przez obie jej babcie. Pamięta pięknie nakryty stół, smak owoców zbieranych w sadzie, zapach kwiatów w babcinym ogrodzie ? to za tym na co dzień tęskni. Dzieciństwo i rodzinny kraj można próbować przywołać, wspominając oraz odtwarzając tamte smaki. Jednak Zuza Zak nie ogranicza się do tego. Stara się być wierna rodzinnym przepisom przekazywanym z pokolenia na pokolenie, a jednocześnie kreatywnie je przekształca, łącząc tym samym tradycję z nowoczesnością, stare z nowym, znane z zaskakującym.
Znajdziemy w książce zatem pierogi, bigos, gzik czy gulasz, lecz także pokrzywy w cieście, gryczane bliny z kawiorem z bakłażana czy pieczoną makrelę z wiśniami. Prosta polska kuchnia, w której wykorzystuje się sezonowe warzywa, kuchnia, którą każdy z nas zna z własnego domu, została więc w książce Zuzy Zak połączona z oryginalnymi składnikami, wzbogacona o niebanalne połączenia, odświeżona, podana na nowo.
Integralną częścią książki są piękne, kolorowe i subtelne zdjęcia. To nie tylko apetycznie zaprezentowane potrawy przyrządzone przez Zuzę, lecz także malownicze polskie krajobrazy, zdjęcia zastawionego stołu, przy którym gromadzą się licznie członkowie rodziny, sceny przedstawiające zbieranie grzybów czy piknik wśród kłosów zbóż. "Chciałam pokazać czytelnikom polską kuchnię z różnych stron. Dla obcokrajowców prezentowane tu potrawy są czymś zupełnie nowym. Dla Polaków będzie to zapewne kuchnia polska w innym, niecodziennym wydaniu, mam nadzieję, że znajdą w niej wiele przepisów na niebanalne i inspirujące potrawy. Pisałam tę książkę jak list miłosny do kraju mego dzieciństwa, z wielkim uczuciem i sentymentem. Oto moja podróż." - Zuza Zak
Szczegóły
Autor: Zuza Zak
Wydawnictwo: Egmont
ISBN: 9788328123489
Języki: polski
Rok wydania: 2017
Ilość stron: 256
Format: 19.5x26.0cm
Oprawa: Twarda
Waga: 1.092 kg
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Serwis do herbaty drewniany (PLTO-3604)
Plan Toys
Pucio uczy się mówić
Zabawy dźwiękonaśladowcze dla najmłodszych
Zabawy dźwiękonaśladowcze dla najmłodszych
Nasza Księgarnia
Kiedy będę duży
Wytwórnia
Kiedy będę duża
Wytwórnia
Paluszkowa olimpiada
Insignis
Tydzień na budowie
Babaryba
Lagom.
Szwedzki sekret dobrego życia
Szwedzki sekret dobrego życia
Marginesy