Mała historia kuchni. Dzieje się je (Uszkodzona okładka)

Bajka
Mała historia kuchni. Dzieje się je (Uszkodzona okładka)
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
49,90 PLN
Nasza cena
33,99 PLN
Oszczędzasz 32%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł

Outlet: uszkodzenie okładki bez wpływu na treść
Wydana w okazałym formacie, okraszona mnóstwem dowcipnych ilustracji „Mała historia kuchni” to pełna zapachów i smaków opowieść o zmieniającej się (jak epoki) kulturze stołu i gotowania. Od starożytnego Egiptu, czyli początków wielkiej kuchni, po opisywany przez pisarzy science fiction, a teraz już przygotowywany w realu soylent – jedzenie zamiast jedzenia. Od chleba, który upiekł się przypadkiem, po jedzenie z drukarek 3D.

Jaki wpływ na kuchnię miały odkrycia geograficzne, czyli skąd przypłynęła wanilia i... guma do żucia?

Jaką drogą – wraz z łączeniem dynastii – wędrowały składniki i... sztućce, czyli skąd się wziął widelec we Francji?

Czy podstępnie podsuwane biedakom ziemniaki mogły zapobiec rewolucji?

Kiedy powstała pierwsza książka kucharska? A kiedy najsłynniejsza? I co wspólnego z kuchnią ma Aleksander Dumas?

Jak zmieniały się gusty i kuchenne mody?

Gdzie mieściły się stolice smaku?

Kiedy pojawiły się słodycze? I czy Nostradamus, francuski aptekarz, któremu zawdzięczamy przepis na konfitury, to ten sam, który przepowiadał przyszłość świata?

Dlaczego to firma oponiarska przyznaje gwiazdki najlepszym restauracjom?!

Oraz o tym, że modę na fitness zawdzięczamy Grekom, że wikingowie przepadali za egzotycznymi przyprawami, bóbr uchodził za rybę, zasmażka łączyła stoły bogaczy i biedaków, a ziemniaki w Europie hodowano dla ich pięknych kwiatów.

Łukasz Modelski – historyk, erudyta, dziennikarz, pisarz, autor książek o gotowaniu – o kuchni wie naprawdę wszystko, a w dodatku opowiada o niej równie dowcipnie, co smakowicie. (W radiowej Dwójce prowadzi autorski program „Droga przez mąkę”). Jego mistrzowsko przedstawioną „Małą historię kuchni” – wplecioną w Wielką Historię – czyta się jednym haustem (czyli duszkiem) albo smakuje z wyrafinowaniem. Bo dzieje się je! I to z ogromną przyjemnością! Niezależnie od tego, ile ma się lat.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2020
  • Format: 30.5 x27.5 cm
  • Oprawa: Twarda
  • Tytuł: Mała historia kuchni. Dzieje się je (Uszkodzona okładka)
    Autor: Łukasz Modelski
    Wydawnictwo: Bajka
    ISBN: 9788365479570
    Języki: polski
    Rok wydania: 2020
    Ilość stron: 64
    Format: 30.5 x27.5 cm
    Oprawa: Twarda

    Recenzje