Kuchenne Inspiracje. Pierogi, kluski, makarony

Martel
Kuchenne Inspiracje. Pierogi, kluski, makarony
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
8,99 PLN
Nasza cena
7,12 PLN
Oszczędzasz 21%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł

W kolejnej części poradnia kulinarnego siostry Marii proponujemy przepisy na niezwykle popularne i przez wielu uwielbiane mączne dania, idealne na powszedni lub niedzielny obiad czy spotkanie w gronie rodziny.

Książka została podzielona na cztery działy tematyczne. W pierwszym zamieszczono receptury na rozmaite pierogi, które wielu z nas nieodłącznie kojarzą się z dzieciństwem, z kuchnią mamy czy babci. Okazuje się, że ich przygotowanie nie musi być skomplikowane i pracochłonne. Znajdziemy tu przepisy na tradycyjne pierogi z mięsem czy z kapustą i grzybami, ale i na te, które przywędrowały do nas z odległych kultur, jak gruzińskie chinkali czy włoskie ravioli. W drugim rozdziale zebrano przepisy na kopytka, kluski śląskie, kartacze, drobne kluseczki do zup, pyzy czy knedle. W dziale trzecim skupiono się na makaronie, a w czwartym na różnego rodzaju naleśnikach, plackach, krokietach, racuchach i blinach.

Pierogi, kluski, makarony to niezbędnik dla miłośników dobrej kuchni, a prezentowane dania powinny zadowolić gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!
Przepis na makaron do lasagne
Składniki:

  • 2½ szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • sól do smaku,
  • odrobina ciepłej wody.

Wykonanie makaronu do lasagne
Do sporej miski wsypać mąkę i szczyptę soli. Pośrodku mąki zrobić dołek wbić do niego jajka i dodać żółtko. Zagniatać ciasto, stopniowo zagarniając mąkę do środka. W razie gdyby było zbyt suche, dolać odrobinę ciepłej wody. Wyrobić gładkie, elastyczne i dość twarde ciasto. Gotowe ciasto przykryć miseczką lub zawinąć w folię i odłożyć na godzinę. Ciasto podzielić na 4 porcje i każdą rozwałkować na cienki placek lub przepuścić przez maszynkę do makaronu. Placki kroić w prostokąty i rozkładać na ściereczkach do przeschnięcia. Makaron jest gotowy do użycia.


Szczegóły

  • Rok wydania: 2021
  • Format: 14.5 x 20.0 cm
  • Oprawa: miękka
  • Tytuł: Kuchenne Inspiracje. Pierogi, kluski, makarony
    Autor: Siostra Maria
    Wydawnictwo: Martel
    Seria: Kuchenne Inspiracje Siostry Marii
    ISBN: 9788365807564
    Rok wydania: 2021
    Ilość stron: 112
    Format: 14.5 x 20.0 cm
    Oprawa: miękka

    Recenzje