Dobra kuchnia Kuchnia śląska

Dragon
Dobra kuchnia Kuchnia śląska
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
6,00 PLN
Nasza cena
3,36 PLN
Oszczędzasz 44%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł

Kuchnia śląska ulegała rozmaitym wpływom. O jej dzisiejszym kształcie w największym stopniu zdecydowały tradycje: polska, niemiecka, czeska i austriacka. Wśród wielu potraw z tego regionu najbardziej charakterystyczne pozostają rolady, kluski i krupnioki. Wiele śląskich specjałów weszło do ogólnopolskiego kanonu. Na śląskim stole królują: wodzionka zupa z chleba z dodatkiem czosnku i smalcu, zupa na zakwaszonej mące, czyli żur, oberiba z kalarepy i parzybroda z kapusty. Poza nimi ważne miejsce zajmują krupnioki i żymloki z kaszy lub bułki tartej wymieszanej z wieprzową krwią, ajerkuchy, czyli regionalna wersja racuchów, oraz placki ziemniaczane przygotowywane na wiele sposobów. Dzięki Kuchni śląskiej Czytelnik pozna przepisy na te i inne wyborne specjały, a także pozna znaczenie tajemniczo brzmiących nazw, takich jak: nudelzupa, siemieniotka czy kyksy ze szpyrek.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2011
  • Format: 13.5x21.0cm
  • Oprawa: Miękka
  • Tytuł: Dobra kuchnia Kuchnia śląska
    Autor: Czarkowska Iwona
    Wydawnictwo: Dragon
    Seria: Dobra Kuchnia
    ISBN: 9788362521821
    Języki: polski
    Rok wydania: 2011
    Ilość stron: 48
    Format: 13.5x21.0cm
    Oprawa: Miękka
    Waga: 0.12 kg

    Recenzje