Kuchnia podlaska
Dragon
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
Nasza cena
3,66 PLN
Oszczędzasz 39%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł
Podlasie to tereny, które czas naznaczył burzliwą historią. Przez wieki był to teren sporny państw ościennych, stąd tradycyjna kuchnia bogata jest w obce wpływy. Zwyczaje litewskie, białoruskie czy tatarskie pozostawiły w menu Podlasian wiele śladów.
Na stołach mieszkańców tych terenów obecne są do dziś kartacze, litewski chleb, kołduny i wspaniałe wędliny. To w kuchniach szlachty kresowej smażyły się aromatyczne konfitury, wędziły szynki i sery, a w apteczkach rzędem stały wyśmienite nalewki. Tradycja ta pozostawiła wiele dobrego w zwyczajach kulinarnych współcześnie żyjących Podlasian. Kuchnia podlaska odkryje przed Czytelnikiem wiele nieznanych dotąd receptur i sprawi, że codzienne menu nabierze nowych smaków.
Na stołach mieszkańców tych terenów obecne są do dziś kartacze, litewski chleb, kołduny i wspaniałe wędliny. To w kuchniach szlachty kresowej smażyły się aromatyczne konfitury, wędziły szynki i sery, a w apteczkach rzędem stały wyśmienite nalewki. Tradycja ta pozostawiła wiele dobrego w zwyczajach kulinarnych współcześnie żyjących Podlasian. Kuchnia podlaska odkryje przed Czytelnikiem wiele nieznanych dotąd receptur i sprawi, że codzienne menu nabierze nowych smaków.
Szczegóły
Autor: Fiedoruk Łukasz
Wydawnictwo: Dragon
Seria: Dobra Kuchnia
ISBN: 9788362976195
Języki: polski
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 48
Format: 13.5x21.0cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.11 kg
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Cięcie roślin
Fachowe rady
Fachowe rady
Arkady
Christine
Prószyński i S-ka
Dobra kuchnia Kuchnia śląska
Dragon
Kocham Podlasie
Kreator
Z głowy
Świat Książki