Jedzenie i inne rzeczy
Antropologia zmiany w systemach żywnościowych
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze
Sugerowana cena
Nasza cena
38,21 PLN
Oszczędzasz 10%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 35,81 zł
Jedzenie i inne rzeczy to poszerzenie socjologicznej perspektywy patrzenia na jedzenie oraz systemy żywnościowe. Ewa Kopczyńska ujawnia aktorów, którzy uczestniczą w praktykach konsumpcyjnych i tym samym determinują naszą jedzeniową codzienność. Wskazuje granice, wyzwania i potencjał zmiany społecznej dokonującej się w sferze jedzeniowych stylów życia. Wyjaśnia, na czym polega polityczny charakter zrzeszeń, które nieustannie zawiązują i reorganizują się wokół jedzenia. Książka nie daje odpowiedzi na pytanie, dokąd zmierza system żywnościowy. Proponuje natomiast narzędzia do namysłu i działania na rzecz pożądanych scenariuszy zmiany.
Przedstawione studia przypadku to naprawdę solidna teoria aktora-sieci (Actor-Network Theory – ANT). Autorka umiejętnie i zarazem krytycznie posługuje się narzędziami tej koncepcji. Konsekwentnie pozostaje na gruncie ontologii ANT. Wiąże ze sobą sferę mikro i makro, śledzi translacje, pokazuje, jak działają aktorzy. Jednocześnie trzyma się blisko danych, więc nie jest to ANT spekulatywna, ale ugruntowana. Wreszcie nie ucieka od polityczności trzech badanych kolektywów. Jedzenie jest tu polityką uprawianą innymi środkami.
Z recenzji wydawniczej dr. hab. Łukasza Afeltowicza, prof. AGH
Szczegóły
Podtytuł: Antropologia zmiany w systemach żywnościowych
Autor: Ewa Kopczyńska
Wydawnictwo: Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
ISBN: 9788323350569
Języki: polski
Rok wydania: 2021
Ilość stron: 300
Format: 17.0x24.0cm
Oprawa: Miękka
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
W garnku kultury
Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej
Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej
Katedra Wydawnictwo Naukowe
Zaburzenia zmysłu węchu
Medical Education
Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka
Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Fizjologia żywienia
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
SITOPIA Jak jedzenie może ocalić świat
Wysoki Zamek
Rowerowe Miasto
Wysoki Zamek