Chemia żywności Tom 1
Główne składniki żywności

Wydawnictwo Naukowe PWN
Chemia żywności Tom 1
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
123,40 PLN
Nasza cena
112,19 PLN
Oszczędzasz 10%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 91,98 zł

Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności. W tomie 1 opisano: - zakres i rolę chemii żywności; - budowę surowców i produktów żywnościowych; - udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych; - występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych; - interakcje składników żywności; - składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności. Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.

Szczegóły

  • Rok wydania: 2018
  • Format: 16.5x23.5cm
  • Oprawa: Miękka
  • Tytuł: Chemia żywności Tom 1
    Podtytuł: Główne składniki żywności
    Autor: Opracowanie zbiorowe
    Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
    ISBN: 9788301196257
    Języki: polski
    Rok wydania: 2018
    Ilość stron: 458
    Format: 16.5x23.5cm
    Oprawa: Miękka
    Waga: 0.76 kg
    Redakcja: Sikorski Zdzisław E., Staroszczyk Hanna

    Recenzje