Chemia żywności Tom 1
Główne składniki żywności
Wydawnictwo Naukowe PWN
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
Nasza cena
112,19 PLN
Oszczędzasz 10%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 91,98 zł
Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.
Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności.
W tomie 1 opisano:
- zakres i rolę chemii żywności;
- budowę surowców i produktów żywnościowych;
- udział, właściwości oraz rolę wody, składników mineralnych, sacharydów, lipidów, białek i niebiałkowych związków azotowych;
- występowanie i właściwości naturalnych barwników surowców żywnościowych oraz związków zapachowych i smakowych;
- interakcje składników żywności;
- składniki i reakcje wpływające na reologiczne cechy żywności.
Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.
Szczegóły
Podtytuł: Główne składniki żywności
Autor: Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 9788301196257
Języki: polski
Rok wydania: 2018
Ilość stron: 458
Format: 16.5x23.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.76 kg
Redakcja: Sikorski Zdzisław E., Staroszczyk Hanna
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Żywienie człowieka 1 Podstawy nauki o żywieniu
Wydawnictwo Naukowe PWN
Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2
Wydawnictwo Naukowe PWN
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3
Wydawnictwo Naukowe PWN
Chemia organiczna część 5
Wydawnictwo Naukowe PWN
Chemia żywności Tom 2
Biologiczne właściwości składników żywności
Biologiczne właściwości składników żywności
Wydawnictwo Naukowe PWN