Historia polskiego smaku
Kuchnia, stół, obyczaje
Wydawnictwo Naukowe PWN

Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
Nasza cena
79,99 PLN
Oszczędzasz 5%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 65,45 zł
„Historia olskiego smaku” opowiada o tysiącu lat polskiej kuchni, o jej dziejach od początku naszej państwowości aż po czasy PRL-u! Przedstawia nie tylko zmieniające się przez wieki menu Polaków, ale także przeobrażenia całej, szeroko pojętej, kultury kulinarnej – obyczajów związanych ze stołem i jadalnią, zastawy stołowej i sprzętów kuchennych, historię rodzimych książek kucharskich.
Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.
Autorzy śledzą dzieje kulinarne Polski, zaglądając do inwentarzy i rachunków dworskich i królewskich, relacji z podróży po Rzeczypospolitej obcych poselstw, studiując poradniki i kalendarze gospodarskie. Cytują wspomnienia i listy opisujące słynne uczty i przyjęcia, wreszcie przypominają anegdoty o wielkich smakoszach i obżartuchach. Historię polskiego smaku zamyka kuchnia PRL-u. Wówczas to po raz kolejny w historii okazało się, jak ważnym elementem kształtującym dzieje polskiego społeczeństwa jest pożywienie. Jak kolejne wahania w zaopatrzeniu rynku, podwyżki cen żywności, wprowadzane i znoszone systemy kartkowe wyznaczają ważne etapy historii naszego kraju.
Kraj produkcji: PL
Producent:
WYDAWNICTWO NAUKOWE PWN SPÓŁKA AKCYJNA
UL. GOTTLIEBA DAIMLERA 2
02-460 Warszawa (PL)
tel: 226954800
email: bok@pwn.com.pl
Szczegóły
Podtytuł: Kuchnia, stół, obyczaje
Autor: Maja Łozińska, Jan Łoziński
Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN
ISBN: 9788301216177
Języki: polski
Rok wydania: 2021
Ilość stron: 296
Format: 16.5x20.5cm
Oprawa: Miękka
Waga: 0.42 kg
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Chleb domowa piekarnia
Pascal
Jadłonomia po polsku
Marginesy
Stambuł do zjedzenia
Buchmann
Prawdziwa kuchnia japońska. Proste potrawy, oryginalne smaki
Znak JednymSłowem
Tartine Bread. Chleb z najlepszej piekarni świata
Znak JednymSłowem
Kuchnie świata.
W wersji KETO
W wersji KETO
Zwierciadło