Polska kuchnia regionalna Kuchnia góralska

Olesiejuk
Polska kuchnia regionalna Kuchnia góralska
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
19,99 PLN
Nasza cena
17,67 PLN
Oszczędzasz 12%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł

Chociaż na góralskich stołach pojawiały się wciąż te same produkty: ziemniaki, kapusta, słonina, kasze, to jednak pomysłowe gospodynie potrafiły z nich wyczarować rozmaite kluski, podawane ze smalcem, boczkiem, kapustą, grzybami, ale także z miodem, makiem, owocami. Ciasta pierniki, drożdżowe kołacze, bufty, bombolki jadano głównie z okazji świąt. Do ulubionych góralskich deserów należą śliwowica i nalewki z ziół i owoców. Góralskie kiełbasy słyną z ostrego przyprawiania i wyrazistego smaku. I cała ta kuchnia jest taka wyrazista, wcale nie jednostajna. Kojarzy się też ze znanymi w całej Europie owczymi serami: oscypek, gołka, bryndza, bundz

Szczegóły

  • Rok wydania: 2015
  • Format: 19.0x25.0cm
  • Oprawa: Twarda
  • Tytuł: Polska kuchnia regionalna Kuchnia góralska
    Wydawnictwo: Olesiejuk
    ISBN: 9788327431080
    Języki: polski
    Rok wydania: 2015
    Ilość stron: 144
    Format: 19.0x25.0cm
    Oprawa: Twarda
    Waga: 0.625 kg

    Recenzje