Polska kuchnia regionalna Kuchnia Warszawy i Mazowsza

Olesiejuk
Polska kuchnia regionalna Kuchnia Warszawy i Mazowsza
Wysyłka:
Niedostępna
Sugerowana cena
19,99 PLN
Nasza cena
16,23 PLN
Oszczędzasz 19%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 0,00 zł

Na mazowieckich dworach królowała kuchnia staropolska dziczyzna, ryby, drób, z owocami, orzechami, grzybami, delikatne pierożki ze szlachetnym nadzieniem. Do ulubionych potraw mazowieckiej wsi należą: rejbak, czyli babka ziemniaczana, zupa grzybowa, bigos z jabłkami, pyzy, ciasteczka z miodem fafernuchy, mazurki. W warszawskich barach i gospodach można było zjeść m.in. sławne flaki po warszawsku, a przedtem wypić kieliszek wódki, zakąszając galaretą z nóżek. W kawiarniach jadano wuzetki, pączki z różaną konfiturą, a na straganie można było dostać rarytas, zwany pańską skórką, którego receptura jest pilnie strzeżona do dziś

Szczegóły

  • Rok wydania: 2015
  • Format: 19.0x25.0cm
  • Oprawa: Twarda
  • Tytuł: Polska kuchnia regionalna Kuchnia Warszawy i Mazowsza
    Autor: Opracowanie zbiorowe
    Wydawnictwo: Olesiejuk
    ISBN: 9788327431059
    Języki: polski
    Rok wydania: 2015
    Ilość stron: 144
    Format: 19.0x25.0cm
    Oprawa: Twarda
    Waga: 0.625 kg

    Recenzje