Tradycje i sztuka kulinarna Chin.
Historia, zwyczaje, smaki
Dialog
Wysyłka:
1 - 3 dni robocze + czas dostawy
Sugerowana cena
Nasza cena
57,60 PLN
Oszczędzasz 24%
Najniższa cena w ciągu ostatnich 30 dni: 51,66 zł
Kuchnia chińska uznawana jest za jedną z najbogatszych i najwykwintniejszych kuchni świata. To niesamowita fuzja smaków, aromatów, barw i oryginalnych składników, jak ziarna i kłącza lotosu, kwiat jaśminu czy cała feeria warzyw, zarówno świeżych, jak i marynowanych.
Trudno jednak mówić o jednej „kuchni chińskiej”, gdy ten ogromny kraj mieści w sobie tradycje kulinarne Shandongu (to trzon kuchni chińskiej), Mongołów, chińskich muzułmanów, miłośników mocnej pikanterii z Syczuanu i Hunanu oraz koneserów łagodnych, „niebiańskich” dań z ryb z Jiangsu. Obok dań mięsnych, rybnych i jarskich znajdziemy multum przekąsek, deserów i pożywnych zup oraz naturalnie wspaniałe herbaty.
Niniejsza książka to opowieść o cechach, pochodzeniu i ciekawostkach związanych z kuchniami różnych regionów Chin, a także wskazówki, jak przyrządzić potrawy chińskie w domu – korzystając z ponad 140 zamieszczonych tu przepisów!
Trudno jednak mówić o jednej „kuchni chińskiej”, gdy ten ogromny kraj mieści w sobie tradycje kulinarne Shandongu (to trzon kuchni chińskiej), Mongołów, chińskich muzułmanów, miłośników mocnej pikanterii z Syczuanu i Hunanu oraz koneserów łagodnych, „niebiańskich” dań z ryb z Jiangsu. Obok dań mięsnych, rybnych i jarskich znajdziemy multum przekąsek, deserów i pożywnych zup oraz naturalnie wspaniałe herbaty.
Niniejsza książka to opowieść o cechach, pochodzeniu i ciekawostkach związanych z kuchniami różnych regionów Chin, a także wskazówki, jak przyrządzić potrawy chińskie w domu – korzystając z ponad 140 zamieszczonych tu przepisów!
Szczegóły
Podtytuł: Historia, zwyczaje, smaki
Autor: Ksawery Burski
Wydawnictwo: Dialog
ISBN: 9788380028586
Języki: polski
Rok wydania: 2021
Ilość stron: 414
Format: 14.5x20.5cm
Oprawa: Miękka
Recenzje
Klienci, którzy kupili oglądany produkt kupili także:
Księga kwiatów jadalnych
Zielone wydawnictwo
Japońska kultura kulinarna
Japonica
Roślinny Comfort Food dla każdego
Znak Koncept
Historia polskiego smaku
Kuchnia, stół, obyczaje
Kuchnia, stół, obyczaje
Wydawnictwo Naukowe PWN
Prawdziwa kuchnia japońska. Proste potrawy, oryginalne smaki
Znak JednymSłowem